Kongre öncesi hukuki kaos!

Kongre öncesi hukuki kaos Bursaspor Yönetim Kurulu kararıyla ilgili görüşlerini açıklayan Av. Turgut Özkan'a göre: * Olağanüstü genel kurul kararı medeni kanuna ve tüzüğe aykırı. * Yargıtay onarsa üyeliği kendiliğinden düşenlerin yeniden üye kaydedilmesi zorunlu. * Olağanüstü genel kurul kararı veren yönetim transfer yapamaz. * Olağanüstü genel kurul, (karar onandığı takdirde) kayyum atanmasını engellemez. * Genel kurul süresi medeni kanuna ve tüzüğe aykırı. * Üyeliği kendiliğinden düşenlerin genel kurulda bulunması sorunu çözmez. * Olağanüstü genel kurul 6 Ocak'ta yapılamaz. İbrahim Yazıcı yönetiminin aldığı olağanüstü genel kurul kararının ardından hukukçuların değerlendirmeleri sürüyor. Spor yöneticiliği ve spor hukuku konusunda uzman avukat Turgut Özkan, Yazıcı yönetiminin aldığı genel kurul kararının medeni kanuna ile tüzüğe aykırı olduğunu ve sorunu daha da çözümsüz hale getireceğini iddia etti. Özkan, bu görüşüyle ilgili birçok gerekçe sıraladı. Avukat Turgut Özkan'a göre, yerel mahkeme tarafından iptal edilen genel kurul, olağan genel olduğundan, Bursaspor'un son yapılan olağan genel kurulundan itibaren, medeni kanun ve tüzüğün emrettiği üç yıllık süre içerisinde olağan genel kurulunu yapamamış bir dernek olması, öncelikle olağan genel kurul yapma zorunluluğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle olağanüstü genel kurul yapmak, kanuna ve tüzüğe aykırı bir durum ortaya çıkarıyor.

YÖNETİM TRANSFER YAPAMAZ

Yargıtay'ın yerel mahkemenin verdiği iptal kararını onaması durumunda kayyum atanmasının engellenemeyeceğini belirten Özkan, ortada iki başlı bir yönetimin olacağını savundu. Turgut Özkan mevcut yönetimin genel kurul kararı almasından dolayı transfer de dahil olmak üzere hiçbir harcamada bulunamayacağını bildirdi. Avukat Özkan, bu konuda Yeşil Beyazlı kulübün ilerideki dönemde büyük sıkıntılar yaşayabileceğinin altını çizerek şöyle konuştu: "Genel kurul kararı alan yönetimlerin işten el çektiği kabul edilerek zaruri idari faaliyetler ve mali harcamalar dışında borçlandırıcı işlemlerde bulunmaları hukuka aykırıdır. Bursaspor yönetimi, olağanüstü genel kurul süreci boyunca transfer yapma yetkisine sahip değildir. İleride kulüp veya oyuncu açısından transfer ile ilgili sorun çıktığı takdirde Bursaspor bu işlem nedeniyle haksız duruma düşer".

KONGRE EN ERKEN 7 OCAK'TA

Turgut Özkan olağanüstü genel kurul kararının önündeki hukuksal engelleri sıralarken tarih konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avukat Turgut Özkan'a göre Yeşil Beyazlı Kulübün 6 Ocak'ta olağanüstü genel kurula gitmesi de hukuka ve tüzüğe aykırı. Özkan, bu iddiasını da tüzüğün 12. maddesinin 1. fıkrasına bağladı. Yönetimin aldığı kararın 22 Aralık'ta gazetede tebliğ edildiğine dikkat çeken Özkan, "Genel kurulun ilk toplantısının gazetedeki tebliği takiben, 15. günün bitiminden itibaren yapılması zorunluluğu bulunuyor. Bu da en erken 7 Ocak 2011 gününe denk gelmektedir. 6 Ocak'ta yapılması durumunda herhangi bir üyenin başvurusu halinde genel kurulun iptal olacağı açıktır".

ÜYELER KATILMAZSA SUÇ İŞLENİR

Turgut Özkan üyelikleri kendiliğinden düşen üyelerin durumuna da değinerek bu üyelerin de genel kurul salonunda yer almalarının zorunlu olrduğunu bildirdi. Özkan, "Genel kurulun geçerli sayılması için eğer Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği kararı onarsa, üyeliği kendiğinden düşen tüm üyelerin 'sadece dava açanların değil, bu tüzük hükmünün uygulandığı tüm üyeler' kaydedilerek yapılması gerekir. Ayrıca, Bursaspor Tüzüğü'ünün 12. maddesinin 2. fıkrasında genel kurula katılabilecek üyelerin durumlarıyla ilgili açıklama yer almaktadır. Buna uyulmadığı takdirde ise yapılacak işlem usulsüzlük ve resmi evrakta sahtecilik oluşturduğundan bu sebep nedeniyle çözümü olanaksızdır".

KAOSU TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNLER

"Bursaspor'un içinde bulunduğu bu kaosun sorumlusu Medeni Kanun ve dernekler hükümlerine aykırı tüzük maddeleridir" diyen Avukat Turgut Özkan açıklamalarını şöyle tamamladı: "Kaosa sebep olan maddeler dahil olmak üzere tüzüğün ileride bu tür sıkıntılar yaratacak diğer maddelerin de kulübün işleyişine uygun hale getirilip, genel kurullardan Bursaspor'un kurtulması sağlanabilir. Tüzükte 'aidat ödemeyenlerin üyeliklerinin kendiliğinden düşeceğine' ilişkin hükmün yerine 'üyelik aidatını ödemeyenler yönetim kurulunca ihraç edilir' hükmünün bulunmasının, hukuken doğru olacağı aşikardır". Bu noktada tüzükte değişikliğin yapılması zaruridir. Tüm bu gelişmelerin ışığında, İbrahim Yazıcı Yönetimi'nin aldığı olağanüstü genel kurul kararı son derece gereksiz ve çözümü zorlaştırıcı bir hamle olmuştur". www.bursahakimiyet.com.tr

Bir yorum yazın

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu