Timsah Arena’nın zemini neden kötü?
“Çimler okkalı kalkmaya başladı” dedim, ortaya gerçekler vebelgeler çıkmaya başladı.
Evet, bizim Arena’nın zemini neden kötü?
Bunu dile getirmiştim dün. Ardından Bursaspor’dan konu ile ilgili bilgiler gelmeye başladı. Önce Del Valle’nin Kayseri maçının devre arası soyunma odasında da zemini şikayet ettiği ve “Ayağımız batıyor.Sakatlanacağız” şeklinde konuştuğu belirtildi.Yani durum iyi değildi ancak, gelişmeler ve bir rapor kondu ortaya.Bilindiği gibi temmuz ayında Arena’nın zemini ve bakımı için yeni bir yapılanmaya gidilmişti kulüp bünyesinde.Niyazi Çalışkan çim sahalar sorumlusu yapılmış ve Prof Dr. Esvet Açıkgöz başkanlığında Uludağ Üniversitesi’nden bir bilirkişi heyeti ile müşterek çalışmaya girilmişti.
7 Eylül tarihli zemin ile ilgili raporda ise şöyle denilmekte:
“Temmuz ayı itibarı ile tüm çim sahaların her türlü bakım işlemleri kulübümüz bünyesinde yapılmaktadır. Büyükşehir Stadyumuna ilk olarak girip gördüğümüzde ve görüntülü olarak resim de çektiğimizde sahanın yarısından fazlasında çim olmadığı, tamamen toprak görüntüsünde çıplak olduğu gözlenmiştir.Bu görüntüyü kamufle etmek için Bursa iklimine uygun olmayan sarı görünümlü ayrık türü olan vermida gras çeşidi çim tohumu ekimi yapılmış olup, sahadaki sarı ve kuru görüntüler öncesine aittir. Ayrıca resimli tespitlerimizde görüldüğü gibi sahanın tamamında görülen boşluklardan kullanılan kimyasal gübrenin su verilmediği için erimediğinden çimleri yaktığı, mantari hastalık ve çim köklerini yiyen boz kurtlar görülmüştür. Bunlarla da ilaçlı mücadele yapılmıştır.Tüm bu olumsuzluklara rağmen çim tohumu ekimi uygun olmayan zamanda 20 Temmuz sıcağında ekim yapılarak 38 gün sonra bir antrenman ve Başakşehir müsabakası oynanmıştır. Stat sahamızda yaptığımız bakım ve iyileştirme çalışmalarımızdaki tespitler Özlüce’de ağır killi toprakta yetiştirilen çimlerin kök yapısının çalışmadığı, dolayısıyle istenilen derinliğe inmediğinden maçlarda fazla zarar görmektedir.Tarafımızdan yaptığımız bakım ve iyileştirme çalışmalarında çim kök bölgesindeki kökler, killi toprak tabakasını az da olsa delmeye başladığını, kullandığımız toprak düzenleyici besin maddelerini ve bitkinin ihtiyacı olan iz elementler sayesinde fayda sağlamaya başlamıştır. Son olarak Eylül ayı başında yaptığımız ara ekim programımızda kullandığımız kaliteli çim tohumu sahamızın iyileştirmesi için yararlı olacaktır.”
Görünen o ki, bu rapor bugünkü bozuk zeminin sorumlusu olarak bir önceki çim ekibini göstermekte ve önümüzdeki haftalarda düzelme olacağına işaret etmektedir.“Çimler okkalı kalkmaya başladı” ya gelen başka görüşler de var.Onu da yarın yazacağım.
Bursa Hakimiyet – Mustafa Tunçakın