Türkiye Kupası’nın enleri..

İşte Bursasporumuz'un müzesinde bulunan tek Türkiye Kupası'nın acı dolu hikayesi..

1962-1963 Sezonunda başlayan ve ilk şampiyonu Galatasaray olan Türkiye Kupası‘nın adı 1980-1981 sezonunda Federasyon Kupası olarak değiştirildi. Ancak 1992-1993 sezonundan itibaren tekrar Türkiye Kupası adı verilirken, 2005-06 ile 2008-09 sezonları arasında Fortis Bankası’nın sponsor olması ile Fortis Türkiye Kupası, 2009-10 sezonu ile birlikte Ziraat Bankası’nın sponsor olması ile Ziraat Türkiye Kupası adını aldı.

Bursasporumuz müzesinde bulunan tek Türkiye Kupası‘nı 1985-1986 sezonunda elde etti. Bu sezon Bursaspor için gerçekten garipliklerle doluydu. Sezona Macar antrenör Laszlo ile başlandı. Muhtar Tucaltan’la devam edildi ve sezonun sonu Toma Kaloperoviç’le getirildi. Bu teknik bunalımlar takıma da yansıdı. Bursaspor ligde kötü sonuçlar almaya başladı… Bu arada Federasyon Kupası maçları başladı. Turlar bir bir geçildikçe teselli bulundu.

Sonunda Altay ile oynanan finali 2-0 kazanan Bursaspor Kupa’yı müzesine taşıyordu. Fakat ligde son maçta Sakarya’ya karşı alınan 3-2 lik yenilgi Bursaspor’u resmen 2.lige düşürdü. Fakat Yeşil Beyazlılar kupa şampiyonu olması nedeniyle statü gereği 1. ligde oynamaya devam etti. Yani kısaca lig başarısızlığı kupa zaferi ile kapatıldı. Sezon başındaki yanlışlıklar tüm lig boyunca hissedildi.İlginçlik rakamlara da yansıdı. Macaristan’dan gol umudu olarak transfer edilen Tulipan, 35 lig maçında 2 gol atarken, genç Gürsel 9 golle takımının yükünü omuzladı… Fakat sezon sonunda yaşanan bir olay Bursa’yı yasa boğdu… Federasyon Kupası’nı kazanan Bursaspor, Cumhurbaşkanlığı Kupası’na hazırlanırken tatil için Gölyazı’ya giden Tulipan ailesiyle birlikte boğuldu. Daha sonra yapılan maçı Beşiktaş kazanarak ilk kez oynadığımız Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı müzesine götürdü.

O günlerden bugünlere uzanan süreçte Bursaspor tarihinin Türkiye Kupası‘nda en fazla forma giyen en fazla gol atan ve en fazla asist yapan isimlerini sizler için derledik.

1 Yorum Onay bekleyen yorum yok

Bir yorum yazın

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu